Categorieën Video

Hoe schrijf ik een videoscript? (Tips)

Geschreven door: Neal Koedijk

Je wilt videocontent creëren voor je bedrijf? Uitstekend, content is goed en video is een belangrijke (online) marketingtool. Video is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook een gemakkelijke vorm om complexe boodschappen over te brengen aan je doelgroep. Mocht je denken dat je als (online) marketeer geen verstand hebt van video content, geen probleem met de juiste aanpak creëert u content waarmee je de doelen gaat bereiken. In deze blog leest u een paar handige tips voor het maken van een videoscript.

Wat is een videoscript?

Wanneer je van plan bent een video te maken is het verstandig om te starten met een videoscript. Met een videoscript geef je aan wat er in de video naar voren moet komen. Dit kunnen steekwoorden zijn, maar in het meest extreme geval type je de letterlijke tekst van je video.

Waarom een videoscript?

Een videoscript zorgt ervoor dat je dat je niet te veel afwijkt van het doel. Je wilt namelijk een bepaalde boodschap over brengen aan je doelgroep. Wanneer je geen gebruik maakt van een videoscript, is de kans aanwezig dat je ongemerkt irrelevante informatie gaat vertellen. Gevolgen daarvan zijn:

 1. De video wordt te lang.
 2. Je geeft informatie die niet relevant is.
 3. Je kijkers zullen afhaken.

Dat is iets wat je absoluut niet wil. Daarom is ons advies om altijd gebruik te maken van een videoscript. Om ervoor te zorgen dat je een goed videoscript maakt hebben wij hier een aantal tips voor je:

1. Bepaal je doelgroep

Het is belangrijk om te bepalen wie je wilt aanspreken met de video. Is de video gericht op bedrijven? Of wil je juist consumenten bereiken? Zijn het sporters, zakenmannen, jongeren, gamers of is de video bestemt voor mensen die houden van koken? Dit hangt natuurlijk af van uw product of dienst. Het is belangrijk om dat duidelijk te hebben, zodat je de boodschap hierop kan aanpassen.

2. Zorg voor een goede opbouw

Een videoscript bestaat uit een drietal stappen:

 • Introductie
 • Kern van het verhaal
 • Pakkende afsluiter (Misschien een call-to-action)

3. Grijp direct de aandacht

Je hebt ongeveer 15 seconden voordat een kijker weer weggaat. Neem dit mee in je videoscript. Zorg ervoor dat je een pakkende opening hebt.

4. Maak het niet te ingewikkeld

Stel de boodschap centraal en probeer deze boodschap zo gemakkelijk mogelijk weer te geven. Probeer dingen niet onnodig ingewikkeld te maken.

5. Bepaal de juiste lengte van de video

Hou het kort. Korte video’s werken over het algemeen beter dan lange video’s. Volgens AOL is 59% van de video’s die bekeken worden per onder de 1 minuut van lengte. Dit percentage wordt kleiner naarmate een video langer duurt:

 • 45% kijkt video’s tussen de een en vijf minuten
 • 42% kijkt video’s tussen de zes en negen minuten
 • 40% kijkt video’s tussen de tien en twintig minuten
 • 31% kijkt video’s van twintig minuten of langer
  bron: emerce.nl

5. Kies voor een passende stijl

Zorg ervoor dat de video past bij de doelgroep maar ook zeker past bij je merk of of bedrijf. Laat bijvoorbeeld je logo terugkomen of maak gebruik van de kleuren van je huisstijl.
Wanneer je het idee hebt om te starten met video content en start met het schrijven van een videoscript, raden wij aan om bovenstaande tips in gedachten te houden. Dit zal ongetwijfeld helpen bij het maken van een passend videoscript voor jouw doelgroep. Mochten hierover toch nog vragen hebben kun je altijd contact opnemen met ons.

P.S. Hier kunt u nog een checklist downloaden. Hierin zijn een aantal punten meegenomen uit de blog van Theo de Kleijn.

Deel

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *