Categorieën Animatie

2D of 3D animatie. Wat is het verschil?

Geschreven door: Neal Koedijk

Jij als marketeer wil een goede boodschap overbrengen aan jouw doelgroep of aan je klanten. Eerder gebeurde dat doormiddel van uitgebreide teksten en verschillende (stock)foto’s die werden gebruikt. Tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg en verlies je al snel de aandacht. Om je boodschap tot leven te brengen kan je gebruik maken van een animatiefilm. Maar welke kies je? De 2D of 3D animatie? In deze korte blog komen de verschillen naar voren.

2D Animatie

2D animatie (tweedimensionale animatie) bestaat al meer dan 100 jaar en is eigenlijk vrij simpele vorm. Het wil zeggen dat er geen diepte zit in animatie en simpelweg bestaat uit platte tekeningen. 2D animaties werden altijd met de hand getekend (tegenwoordig gebeurt dit ook digitaal) zoals de personages, achtergronden maar ook alle details. Door deze tekeningen steeds net iets anders te maken creëer je een bewegend beeld.

Soms worden 2D animaties gezien als wat ouderwets. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn want 2D animaties creëren ook een bepaalde sfeer, die misschien net past bij de boodschap die je wilt overbrengen. 2D animaties zijn over het algemeen redelijk makkelijk te maken.

3D Animatie

In tegenstelling tot de 2D animatie, maakt de 3D animatie wel gebruik van diepte. Je kan de animatie dan vanuit elke hoek bekijken en er omheen draaien. Driedimensionale animaties worden niet getekend maar worden gemaakt met behulp van een computer. Je hebt met 3D veel meer mogelijkheden om je object of animatie te laten zien aan je doelgroep.
Het maken van een 3D animatie is een stuk complexer dan het maken van een 2D animatie. En neemt over het algemeen meer tijd in beslag.

2D of een 3D animatie?

Het is lastig om te kiezen tussen een 2D of een 3D animatie. Dit is geheel afhankelijk van de boodschap die je wilt overbrengen. 2D zorgt voor wat nostalgie maar het blijft toch plat, bij 3D kan je producten of objecten wat meer te leven brengen. Mocht je nog niet duidelijk hebben welke soort je wil gebruiken, kijk dan even dit filmpje van Pascalita Bories. Zij legt in het kort nogmaals uit wat het verschil is tussen 2D en 3D animatie. Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook al uw vragen beantwoorden, neem daarvoor contact met ons op.

Deel

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *